yellow17_back.gifForside   yellow17_back.gifHome 

 
 

Litt om trening av hunden

 

KONTAKT: Ta hunden i litt lang line. Belønn hunden hver gang den ser på deg. Start med dette fra du får valpen. Bruk lengre og lengre line etter hvert og øk graden av forstyrrelse.

Viktig! Ikke ta kontakt med valpen, hunden skal lære at det er den som skal ta kontakt med deg.

INNKALLING: Fundamentet er at du har øvd og har fått god kontakt med hunden. Bruk lang line. Belønn når hunden ser på deg, så den kommer spontant mot deg. Så sier du «KOM» idet den kommer mot deg.

Test: Si «KOM» en gang når hunden ikke ser på. Kommer den da - gi intens belønning. Tren inn dette i ulike miljøer og med økende forstyrrelser.

Tren innkalling jevnlig, korte økter 2-3 ganger hver gang, men gjenta ofte med pauser mellom. Husk at for all trening er det viktig at det er kjedelig i pausene, da blir det morsommere for hunden å trene.


BELØNNING:
Viktig: Si aldri«KOM» hvis det ikke er 99 % sikkert at hunden kommer. Da lærer den at den ikke trenger komme på kommandoen.

GÅ PENT I BÅND: Vi lærer hunden at når «flokken» skal forflytte seg, skal den gå på vår venstre side, slik at hunden ikke går ut mot biler på veien.

Skryt og belønn IDET hunden går på din venstre side. Trekk i båndet, SNU og gå den andre veien. Ikke rykk i båndet. Dra eventuelt hunden rolig med deg. Idet den kommer opp på siden igjen, ros og gi belønning.

Du må kanskje snu mye i begynnelsen, ha derfor god tid og tålmodighet. Det viktige er at hvis den drar - stopp og snu, fortsett med dette.

Har du lært hunden dette, kan du la hunden gå i bånd foran for eksempel på tur i skogen. Hver gang hunden drar: STOPP og len deg bakover slik at hunden må slakke linen. Gå fremover idet linen blir slakk.

Vær 100 % konsekvent, da vil hunden skjønne at det ikke lønner seg å dra.

SITT/DEKK: I all trening er det viktig med eget initiativ fra hunden i innlæringen. Vis en godbit og gjem den deretter bak ryggen. De fleste hundene vil sette seg etter hvert. I det den begynner å senke rumpa, belønn. Si raskt «BRA» og gi den godbiten.

Repeter, og gi belønning gradvis senere. Til sist får den ikke belønning før den er nede på bakken. Setter den seg med en gang, gir du den selvsagt belønning. Etter hvert som den setter seg, kan du legge på ordet «SITT» og trene videre med mange repetisjoner.


HILSE: Dekk: Hold godbiten bak på ryggen. Hunden vil først prøve sitt, så kanskje ligg. Si «BRA» raskt og belønn. Hos noen må du holde en godbit foran snuten når den sitter, og dra den rett ned mot bakken. Tren eventuelt inne først. Etter hvert legger du på ordet «DEKK» (eller «LIGG»).

BLI: Sitt eller ligg er innlært. Len deg forsiktig tilbake med én hånd hevet, si gjerne «BLI». Belønn hvis hunden sitter. Trekk deg gradvis lenger unna. Gå svært sakte fram i begynnelsen.

Tren også med å gå rundt hunden. Å lære hunden håndsignalet er lurt til bruk ved større avstander.

FORBUDSTRENING (Nei): Hold hunden i halsbåndet. Legg en godbit foran den, da vil hunden dra i båndet for å få tak i den. Si rolig «NEI» og hold igjen. Si «NEI» og hold igjen. Når den ikke drar, si «VÆR SÅ GOD». Eldre hunder skal se på deg før du sier «VÆR SÅ GOD».

ROLIGHETSTRENING:
Ute: Gå til en litt kjedelig plass, og stå helt i ro. Begynner hunden å hoppe, stå på båndet.

Idet den er rolig, si «BRA» - ros. Gå videre når den er stille.

Inne: Vil du ha en rolig hund inne, så belønn den for å være rolig, også på plassen sin. Etter hvert kan du trene på at den skal være rolig når barna leker eller det kommer besøk. Bind hunden i et sofabein eller lignende og belønn den når den er rolig. Går dette bra, ha den løs og belønn den for å være rolig. Trapp gradvis ned på belønningene.

HILSETRENING: Ha hunden i bånd. Hunden skal sitte. Begynner den å hoppe og dra, snur «den fremmede» ryggen til og går litt tilbake. En hund hopper for å hilse. Enhver kontakt er da belønning. Å snu ryggen til og gå er «antibelønning», og et sterkt signal til hunden om at dette ikke fører fram.

HÅNDTERING: Start med å ta på hunden. Hold i labben og belønn når den slapper av. Bank lett med labben mot hånden din, løft på bena og kikk hunden i ørene, se på tennene. Gå gradvis fram, ha en avslappet stemning. Hold gjerne klosaksen inntil labbene uten å klippe. Klipp en gang i uken og bare svært lite hver gang på valper.

Målet er at hunden ikke skal føle det ubehagelig å bli håndtert. Gå derfor gradvis fram.

MILJØTRENING: God kontakt er grunnlaget for dette som forså å si all trening. Start gradvis med å introdusere valpen for en grei, voksen hund, så følger flere etter hvert. Hunder skal hilse løse, gå en liten tur før dere slipper. Lær også hunden å trene uten å få hilse på hundene rundt. Hunder må også lære å ferdes i ulike miljøer.